مدیریت زمان چیست و چگونه آن را یاد بگیریم؟

مدیریت زمان چیست و چگونه آن را یاد بگیرید

بهاحتمالزیاد شما هم جزء افرادی هستید که با مشکل مدیریت زمان در حال دستوپنجه نرم کردن هستید.
حضور شما در این صفحه از وبسایت مهارت سبز دلیل محکمی بر این مورد است.
خیالتان راحت باشد چون قصد داریم در این مقاله بطور مفصل به بحث مدیریت زمان بپردازیم.
در دوران دانشگاه هرروز افراد زیادی را میدیدم که در اغلب مواقع از نداشتن زمان کافی و عقب افتادن مواردی ماندن کارهای شخصی و پروژههای نیمهتمام و حتی پروژههای هنوز شروع نشده در رنج و گله و شکایت بودند.
اگر همینالان از یک فرد بالغ و عاقل بپرسیم که آیا مدیریت زمان مورد خوبی است یا خیر صد در صد میگویند مورد خوبی است.
و همه ما میدانیم در قرن 21 بلد بودن مدیریت زمان یک مورد بسیار مهم و اساسی محسوب میشود.
وقت طلاست
حداقل یکبار این جمله را که میگویند، وقت طلاست را شنیدهایم، البته اعتقاد من اینکه زمان از طلا هم باارزشتره چون طلا را میشه مجدد بدست آورد اما زمان را هرگز
لطفاً تا پایان این مقاله با من همراه باشید که هم مفهوم مدیریت زمان را دقیقا بدانیم و روشها و تکنیکهای مدیریت زمان را باهم بررسی کنیم.
دلیلهای الکی برای نداشتند مدیریت زمان
اکثر افراد میگویند همیشه وقت کم میآورم، هیچ موقع به تمامکارهایم نمیرسم، همهکارهایم را نیمهتمام رها میکنم، مدیریت زمان بلد نیستم
اصلاً فلانی چطور به تمامکارهایش میرسد و زمان کافی برای استراحت و تفریح دارد.
دلیل همه این صحبتها فقط یکچیز است نداشتن مهارت در مدیریت زمان، همین و خلاص
بهجز این هیچ دلیل محکمی وجود ندارد چون خیلی از افراد موفق بهاندازه ما زماندارند 24 ساعت در شبانهروز
این افراد میدوند که چطور از زمانشان به نحو احسن استفاده کنند و زمان ارزشمندشان را خرج کارهای بیهوده نکنند.
دلیل کمبود زمان چیست؟
در ابتدا بهجای اینکه دنبال یادگرفتن مدیریت زمان باشیم بهتره که بدانیم چه چیزی باعث میشود ما زمان کم بیاوریم.
یکی از دلیلهای بزرگ کمبود زمان این است که ما فکر میکنیم کمبود زمانداریم درواقع در یک تله ذهنی میافتیم و مدام به خودمان میگوییم من وقت کافی ندارم من وقت کافی ندارم.
دلیل دوم این است که به سن و سالمان نگاه میکنیم و به خودمان میگوییم تا این سن تازه به این نقطه از زندگی رسیدم و هیچ موفقیت بزرگی در زندگیام حاصل نشده ازاینجا به بعدش قراره چه اتفاق بزرگی در زندگیام بیوفته.
این مقاله در روزهای آینده آپدیت و تکمیل تر خواهد شد.
خب الآن یک سؤال مطرح میشود که اگر بهاندازه کافی زمان داشته باشیم قراره چهکارهایی را انجام دهیم.
مشکل بزرگ اینجاست که ما نباید همه کارها را خودمان انجام دهیم، به این موضوع کمی جلوتر اشاره خواهیم کرد.
مدیریت زمان و الویت بندی
لطفاً به این بخش خیلی توجه کنید چون با همین بخش حسابتان با خودتان تصویه میشود و به متوجه مشکل اصلیتان میشوید.
یکی از موارد مهم در مدیریت زمان ضعف در الویت بندی و برنامهریزی در کارها میباشد.
شاید همین اول کار، با جمله بالا موافق نباشید اما اگر کمی شکیبا باشید بیشتر توضیح میدهم.
مثال الویت بندی کارها
یک مادر خانه که دارای سه فرزند است را مثال میزنیم، این مادر دوست دارد هرروز صبح که از خواب بیدار میشود یک صبحانه بسیار خوشمزه و لذیذ برای فرزندانش درست کند و بعد آنها را برای رفتن به مدرسه آماده کند، بعدازآن آماده درست کردن نهار بچهها و شستن لباس فرزندانش شود، بعد از آمدن بچهها از مدرسه و صرف نهار باید برای انجام تکالیف به فرزنداش کمک کند و بعد تمیز کردن بخشهایی از خانه
حالا تصور کنید که مادر داستان ما شاغل هم باشد و از طرفی برای افزایش حقوقش در محل کارش با مدرک تحصیلش را هم افزایش دهد و برای همین مورد باید زمانی هم برای درس خواندن صرف کند، از طرفی هم اگر کمی هم اهل ذوق و هنر باشد شاید دوست داشته باشد یک ساز موسیقی یا یکی از سبکهای نقاشی را یاد بگیرد.
نتبجه گیری مدیریت زمان
نتیجه این داستان این است که این مادر یا همسر و یا کارمند دچار روزمرگی و البته کمبود زمان خواهد شد و عملاً فرصت نمیکند که همه کارها را بطور حرفهای و کامل پیگیری کند و یاد بگیرد.
بهترین روش برای این فرد اولویتبندی کارهای درجهیک کارهای درجهدو کارهای درجه سه و الیآخر میباشد
نکته مهم در مورد مدیریت زمان
اما نکته که حائز اهمیت میباشد این است که ما هرگز نمیتوانیم به تمامکارهایی که ذهن ما دوست دارد دستیابیم، بنابراین باید یاد بگیریم که خیلی از کارها را بیرحمانه حذف کنیم.
اگر بخواهیم به تمامکارهای خود برسیم در طول شبانهروز مجبوریم پیوسته در حال انجام دادن کارهایی باشیم که شاید ضروری نباشند و این مشغولیت بیشازحد میتواند انرژی و انگیزه ما را کاهش دهد و همین باعث نگرانی و عصبی شدن افراد در طول شبانهروز خواهد شد.
معمولاً افراد موفق در برنامهریزی کردن کارهای خود بسیار حرفهای عمل میکنند، در مقابل اکثر ما آنچنان در انجام کارهای زیاد خود را غرق میکنیم که اصلاً متوجه نمیشویم که چطور روزمان به پایان رسیده است.
جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر روی اینجا کلیک کنید.
کمبود مهارت در برونسپاری کارها
یکی از مواردی که میتواند به ما کمک کند که زمان بیشتری را برای خود ذخیره کنیم برونسپاری کارها میباشد.
منظورم این است که بعضی از کارها را که از درجه اعتبار کمتری میباشد را به دیگران بسپاریم تا برایمان انجام دهند.
آیا برون سپاری درست و اصولی را بلدید؟
ولی به دلیل اینکه روش برونسپاری کارها را بلد نیستیم گاهی اوقات کارهایی را به دیگران میدهیم که نتنها باری از دوشمان برداشته نمیشود بلکه مجبوریم همان کار را بازمان بیشتری به پایان برسانیم
بطور مثال شما نیاز به خریدن یک کیبورد کامپیوتر دارید و برای اینکه زمان خود را ذخیره کنید و به امورات مهمتر بپردازید خریدن آن را به یکی از همکاران خود که محل زندگیاش نزدیک بازار مربوط به لوازم کامپیوتر است میسپارید اما همکار شما اطلاعات کافی درزمینهٔ کامپیوتر و لوازم جانبی آن را ندارد بنابراین به اولین مغازهای که میرسد سفارش شمارا خریداری میکند اما محصولی که تهیه میکند 180 درجه با خواسته شما تفاوت دارد، حالا شما باید علاوه بر آن زمانی که صرف میکنید به محل فروش لوازم کامپیوتر بروید زمانی را هم صرف متقاعد کردن فروشنده بابت کالای خریداریشده کنید، میبینیم که اینجا شما زمان بیشتری را صرف خریدن کالای موردنظر خودکردهاید.
نتیجه
پس برونسپاری کارها میشود گفت که یک مهارت محسوب میشود که بهتره بر آن تسلط پیدا کنیم.
نام دیگر برونسپاری کارها را تفویض اختیار گویند.
رابطه تنبلی واهمالکاری با مدیریت زمان
تنبلی و اهمالکاری میتواند دلیل محکمی برنداشتن مهارت مدیریت زمان باشد.
افرادی که هم برنامهریزی میکنند وهم تنبلی واهمالکاری دچار استرس شدیدی در طول شبانهروز میشود
دلیل این امر این است که افراد اهمالکار یک برنامهریزی بسیار دقیق را انجام میدهند اما به دلیل اهمالکاری و پشت گوش انداختن کارها همیشه دچار کمبود وقت و استرس ناشی از انجام ندادن کارها میشوند.
معمولاً این افراد به آدمهای دقیقه نود معروف هستند یعنی آنقدر کارها را به تعویق میاندازند تا مجبور شوند کارها را در دقایق آخر انجام دهند، وقتی هم که زمان کافی برای انجام کارها نباشد خودبهخود کیفیت کار پایین میآید.
البته افرادی هستند که با تمام قدرت از این روش کار دفاع میکنند، شاید در کوتاهمدت این افراد موفق باشند اما در درازمدت تأثیرات نامطلوبش را حتماً مشاهده خواهند کرد.
ارتباط وسواسی یا کمال طلبی با مدیریت زمان
نقطه مقابل اهمالکاری کمال طلبی یا بهاصطلاح وسواسی در کارها میباشد.
برعکس افراد دسته قبل که در واپسین دقایق کارهای خود را انجام میدهند افراد وسواسی کارها را از همان دقایق اول شروع میکنند، این افراد شاید یک کار ساده را بارها و بارها انجام میدهند فقط به این دلیل که کیفیت بالایی داشته باشد.
مثال اول (مدیریت زمان)
بطور مثال فردی مدیر یک ساختمان 20 واحده میباشد و کارهای مربوط به نظافت ساختمان را به یک کارگر نظافتچی میسپارد شاید کار آن نظافتچی 3 ساعت طول بکشد و کاملاً ساختمان تمیز شود اما مدیر ساختمان همانقدر زمان میگذارد تا تمام نقاط ساختمان را بررسی کند که کثیفی یا آلودگی در کوچکترین قسمت ساختمان نباشد این در صورتی است که شاید براثر باریدن باران و رفت آمد اهالی ساختمان دوباره کثیفی و آلودگی در قسمت هاایی از ساختمان دیده شود.
این مدیر میتوانست بهجای این 3 ساعت زمانی که برای این کار گذاشته به امور دیگر ساختمان بپردازد.
مثال دوم ( مدیریت زمان )
مثال دیگر فردی است که درصدد دارد که یک گوشی موبایل بخرد او میتواند با یک جستجوی ساده در اینترنت و خواندن مشخصات 2 یا 3 گوشی و بررسی نظر کاربران در مورد آن گوشیها تصمیم خود را برای خریدن گوشی موردنظر خود را بگیرد اما به دلیل وسواس بودن و کمال طلبی بیشازحد روزها و هفتهها و ماهها زمانش را در فروشگاهها و مغازههای موبایل فروش هدر میدهد، درنهایت هم نمیتواند از بین آنهمه اطلاعات بهترین گزینه را برای خود انتخاب کند.
دیگر زمان آن گذشته که مثل سالهای گذشته هرسال 2 الی 3 گوشی وارد بازار میشود، مدتی پیش که با یکی از واردکنندگان تلفن همراه صحبت میکردم میگفتند در حال حاضر هر 48 ساعت یک گوشی با برندهای مختلف وارد بازار میشود
پس در این دنیا سریع که هرروز تکنولوژی در حال پیشرفت هست ما هم باید سرعت انتخابات خود را هر چه سریعتر افزایش دهیم.
فواید داشتن مهارت مدیریت زمان
1.احساس رضایتمندی
2.انجام امور و کارها بیشتر
3.داشت زمان بیشتر برای تفریح کردن
4.فردی فعال در نظر دیگران
5.یادگرفتن مهارتهای بیشتر
6.کاهش استرس ناشی از عقب افتادن کارها
7.افزایش میزان اعتمادبهنفس
8.داشتن موقعیت بیشتر برای موفقیت بیشتر
9.بهره وردی و کارایی بیشتر
10.افزایش اعتماد دیگران به شما برای انجام کارهای مهمتر
شاید این مقاله هم برای شما مفید باشد. لطفا رو هوش هیجانی کلیک کنید تا وارد مقاله شوید.
این مقاله در روزهای آینده تکمیل تر خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید